miercuri, 13 iunie 2012

5 reguli pentru "a da valoare timpului"

În acest moment
Sfârșitul anului școlar este o perioadă propice, pentru mine fie ca părinte, fie ca tânăr sau copil, pentru a constata că folosirea și gestionarea timpului este o problemă care mă solicită tot mai mult.
Fiind foarte diversificat, evantaiul posibilităților și al alegerilor de astăzi solicită multă chibzuință și o bună organizare.
 • De câte ori nu mi-am spus că timul zboară? Cred că nu e departe clipa în care, cu o oarecare hotărâre, mi-am propus să îmi planific mai bine ceea ce am de făcut.
 • Sunt o persoană care tinde să facă bine lucrurile? Deseori observ că nu trece ziua fără să mă întreb ce am realizat din ce mi-am propus. Iar dacă privesc spre ziua peste care tocmai a apus soarele, observ că doar o parte din obiectivele propuse au fost împlinite. Un gând însă mă consolează: acel 20 % pe care l-am realizat valoareză mai mult decât acel 80 % propus, rămas doar dorință.

Timpul nu poate fi gestionat
Timpul se scurge, indiferent de ceea ce aș gândi, de ceea ce aș face. De când e lumea, ziua are aceleași ore, săptămâna are aceleași zile. Și totuși?
 • Un lucrul este important. Singurul lucru semnificativ pe care l-aș putea gestiona este activitatea pe care o desfășor, în timpul pe care îl am la dispoziție. Ușor de spus. Nu la fel este cât privește fapta.
 • Un pas este de făcut. Cu siguranță, trebuie să-mi clarific ideile cu privire la ce-mi propun, în propriile planuri. „Nu am timp” de fapt înseamnă ”Nu am timp pentru această acțiune”, sau ”Nu am timp pentru această persoană”.

În realitate, am timp pentru...
Totul depinde de prioritatea pe care o dau sau nu la ceea ce este important și semnificativ. Acum, la sfârșit de an școlar, aceasta este o constatarea evidentă. Acum se culeg roadele.
 • Momente de bucurie. Rezultate frumoase și situații încărcate de fericire și împlinire, dacă am acordat timp suficient pentru studiu, pentru școală, pentru muncă.
 • Momente de tristețe. Deznădejde concretizată în rezultate slabe, risc exprimat în corijențe, stres tradus în repetenție, dacă am risipit timpul în multe alte activități, total altele decât cele cerute de angajamentele asumate.

5 reguli pentru ”a da valoare timpului”

Organizare, reluare, prioritate, agendă și consecvență sunt cuvintele de ordine pentru a avea mai mult timp pentru mine, pentru activitățile relevante pe care mi le doresc, pentru relațiile semnificative cu cei dragi. Și de ce nu, pentru perioada estivă, pentru ca timpul să fie trăit cu bucurie, pentru ca lucrurie să fie mai bune.

1. Oraganizare
Începe o perioadă în care voi avea vacanță sau concediu și, desigur, îmi pasă de modul în care îmi voi petrece timpul.
 • A fi zgârcit cu timpul. Este prima ispită de învins. De aceea, îmi doresc să fac alegerea inteligentă: să tăiesc în prezent, astăzi, și să programnez pentru viitor, pentru acel mâine care va veni.
 • A da timp. Așadar, trebuie să-mi dau permisiunea de a ma opri, chiar și o zi, pentru a vedea în mod concret care este situația mea actuală. Alegerea potrivită, o analiză atentă a agendei din ultimele luni, sau de ce nu, chiar din septembrie trecut pană astăzi.
 • A organiza cu atenție. Cu ajutorul agendei, îmi fac un plan real de acțiune care să-mi permită o organizare mai bună a angajamentelor pe termen scurt, următoarele trei săptămâni și pe termen mediu, următoarele trei luni.
 • A nota în agendă totul. Scriu, șterg, rescriu. Important este să-mi amintesc ce mi-am propus, să-mi mențin direcția stabilită, să-mi ajustez eventualele situații neprevăzute.

2. Reluare
Nici pe departe, nu-mi doresc să fac o figură mai puțin plăcută. E timpul pe care îl am la dispoziție și de acea se merită să mă concentrez pe ceea ce trebuie să fac.
 • Nu toate îmi merg ”ca pe roate”! De aceea, îmi notez în agendă, pentru fiecare săptămână, ceea ce îmi doresc să recuperz din lunile trecute, chiar din ultimul an.
 • A repeta ajută întotdeauna! Mi-am luat deja răsplata pentru ceea ce am facut. Cred că îmi este suficient. Desigur, înțeleg aceasta numai dacă doresc să fiu eficient.

3. Prioritate
Nu toate lucrurile sunt la fel de importante. Experiența din lunile trecute, îmi este suficientă pentru a-mi demonstra acest fapt.
 • Lucrurile urgente. Nu întotdeauna tot ceea ce am de făcut este important. Oricum ar fi, unele lucruri pot fi amânate. Însă nu pot să le amân la nesfârșit. Depinde și de mine cum îmi aștern, seara.
 • A spune ”da”. Timpul pe care-l am acum la dispoziție este în mâinile mele. Eu sunt invitat să-l trăiesc, să-l folosesc, aici și acum, și nu altcineva. A spune ”da” însemnă să dau prioritate și să nu las pentru alții ceea ce pot să fac eu. Înseamnă a face ceea ce-mi revine.
 • A spune ”nu”. Evident, nu ceilalți trebuie să-mi folosească timpul. Înainte de toate și de toți, eu, și numai eu, știu ce am de facut.

4. Agenda
Ajung departe, fac ceea ce-mi propun și mă bucur de viață, numai dacă știu să privesc departe. Succesul nu este fructul întâmplării și al norocului, ci depinde de modul în care îmi trăiesc timpul.
 • Fantezie și imaginație. Scriu în agendă clar și vizibil toți acei ”trebuie”. În același timp, fac loc creativității. Viata ”trebuie” trăită, timpul ”trebuie” folosit. Fascinația momentului și bucuria clipei presupune implicare și recunoaștere, în mod real, din partea mea.
 • Time management. Țin agenda întotdeauna la îndemână. Și aceasta, pentru a da spațiu virtuții și pentru a reduce tentația norocului. Aici îmi notez ce-mi vine prin minte, ceea ce consider că merită să primească o semnificație, o valoare, pentru a deveni moment, întâlnire, eveniment.

5. Consecvență
Atenție și valoare sunt cuvinte foarte importante pentru mine, deoarece doresc să-mi trăiesc timpul în coerență cu ideile și principiile pe care le am.
 • Fiecare acțiune are timpul său. Așadar, atenție la timp. Cât timp aloc pentru activitățile normale din timpul unei zile? E suficient să privesc în agendă. Aceasta îmi va arăta cât este de eficientă organizarea și programarea făcută, dar mai ales mă va face să înțeleg unde și cum ”am pierdut” timpul.
 • Timpul este o valoare. A fi conștient de aceasta îmi este de mare ajutor pentru a-l trăi bine și eficient. Valoarea pe care o dau timpului mă ajută să privesc cu ochi noi orice idee și orice activitate, să le gestionez bine și să evit de a-mi mai ”risipi” energiile.

Dă valoare timpului

Privind în jur, totul mă determină să folosesc bine timpul și îmi impune să-l folosesc în mod corect și să-i dau o valoare concretă.

Referitor la relația timp-valoare. Ar fi foarte simplu dacă, cu bagheta magică, aș gasi etichete si soluții imediate pentru a-mi rezolva ecuațiile de viață. Privind în urmă, observ că acestea sunt, dar numai în imaginar și în virtual. Totuși, eu îmi doresc să trăiesc cu picioarele pe pământ, să dau o valoare reală timpului pe care îl am la dispoziție. Din experiență, știu că pentru timpul trăit în mod eficient, există răsplată, iar pentru timpul folosit în mod ineficient, există restructurare.

Dacă am citit acest articol până aici, înseamnă că folosirea eficientă a timpului rămâne o provocare și pentru mine. Înseamnă că îmi doresc să obțin cu adevărat rezultate valoroase.

Ceea ce îmi rămâne de făcut este să dau o valoare mai mare timpului pe care îl am la dispoziție, să-mi trăiesc bine prezentul și să-mi programez în mod concret și eficient ceea ce mi-am propus pentru perioada de vacanță.

Bibliografie

Carraro, Francesco (2011). Gestire il proprio tempo. Imparare a pianificare la propria agenda e vivere meglio. Milano: Franco Angeli.
Trimiteți un comentariu